
Ce este, de fapt, ozonoterapia?
Terapia cu ozon este o formă revoluționară de tratament, prin care se obțin rezultate spectaculoase pe termen lung și acțiuni vindecătoare remarcabile.
Este o metodă de tratament nemidecamentos, la baza căruia stă un amestec de oxigen și ozon. Se utilizează de mai bine de un secol, având ca obiectiv principal creșterea gradului de oxigenare a țesuturilor.
Aplicatiile ozonoterapiei sunt numeroase
Până în prezent, datele științifice îi arată eficiența în special în afecțiunile vasculare și degenerative: ateroscleroză, afecțiuni reumatice, lombosciatică, hipertensiune, AVC ischemic, ulcere necrotice, inflamații, boala Chron, infecții bacteriene, virale, candidoze, zona zoster, colite, astm bronșic, Alzheimer, Parkinson etc.
Totodată, au fost raportate rezultate excelente în oftalmologie și ginecologie (infecții virale, bacteriene, răni pe col, dereglări menstruale), patologie cutanată, detoxifierea organismului și recuperarea pacienților post-covid.
Principiul de la care pornește ozonoterapia este următorul: la baza oricărei afecțiuni se află oxigenarea insuficientă a celulelor, fenomen care cauzează apariția inflamației și, ulterior, a bolii.
Ce se întâmplă în cadrul unei ședinte?
Se injectează sau se infiltrează o canitate de amestec de oxigen-ozon medical prin diverse tehnici.
Ozonul are o acțiune directă și imediată cu efect dezinfectant, revitalizant și trofic, antialgic și miorelaxant. Totodată, este puternic bactericid, fungicid și virustatic.
În cadrul Centrului Medical Astraea, folosim aparatură realizată în Germania de renumita firmă HAB HERRMANN, iar ședințele au loc sub coordonarea doamnei doctor Simona Gliția. Toate metodele de tratament sunt efectuate în concordanță cu protocoale de lucru stabilite de societățile de ozonoterapie.

Administrarea a amestecului de oxigen-ozon
Există două tipuri principale de administrare: cele cu acțiune generală (sistemică), adică autohemoterapia majoră, autohemoterapia minoră, respectiv insuflațiile rectale cu ozon; cele cu acțiune locală (infiltrații subcutanate, intramusculare, intraarticulare etc.)
Autohemoterapia majoră
Se recomandă în afecțiuni cu caracter mai grav (afecțiuni cardiovasculare, boli autoimune, afecțiuni hepatice, tratamente anti-îmbătrânire etc.). Se prelevă în recipiente sterile speciale aproximativ 50-150 ml. de sânge venos din vena cubitală și se amestecă cu o cantitate egală de ozon de o anumită concentrație. Amestecul rezultat va fi reperfuzat pacientului. Procedura este nedureroasă și nu prezintă niciun fel de risc pentru pacient.
Autohemoterapia minoră
Se vor preleva 10-15 ml de sânge venos, care va fi amestecat cu aceeași cantitate de ozon de o anumită concentrație. Amestecul este injectat intramuscular.
Procedura este indicată în stări de deficit imunitar secundar, stări gripale, infecții virale și afecțiuni dermatologice (acnee).
Insuflații rectale cu ozon
se introduce o cantitate de ozon pe cale rectală. Canulele utilizate sunt de unică folosință, iar procedura nu este deloc dureroasă. Tratamentul are acțiune locală (antiinflamatorie, regenerativă, antiseptică și de refacere a florei intestinale), cât și un efect general asupra organismului. Ozonul se absoarbe foarte ușor prin mucoasa intestinală, de aceea insuflația rectală poate fi o alternativă la autohemoterapia majoră.
Metode cu actiune locală
se vor face infiltrații subcutane locale în zonele cu probleme: puncte dureroase, paravertebral, periarticular, în puncte trigger etc. Infiltrațiile cu ozon efectuate intramuscular, subcutanat sau intra-articular au scopul de a opri contracturile și de a relaxa fibrele mușchilor, pentru a atenua durerea resimțită de pacient. Terapia este eficientă atât pe contracturi noi, cât și pe cele cronice, apărute în urma unei posturi viciate.

Care sunt beneficiile ozonoterapiei?
Beneficiile ozonoterapiei sunt dovedite științific, existând o serie de studii dedicate acestei forme de tratament.
În primul rând, ozonoterapia reduce durerea și inflamația foarte rapid. Amestecul de gaze injectat local stimulează schimbul de oxigen din țesuturi și accelerează eliminarea toxinelor.
Pe termen lung, există efecte benefice atât la nivel local, cât și general, ozonoterapia fiind eficientă în combaterea virusurilor, fungilor, bacteriilor și stimularea sistemului imunitar.
Cele mai importante actiuni terapeutice ale ozonului
- Acțiune bactericidă, virucidă și fungicidă;
- Reducerea durerii și a inflamației din corp;
- Refacerea funcției sangvine de transport a oxigenului;
- Optimizarea acțiunii antioxidante a sistemelor;
- Refacerea microcirculației și circulației periferice;
- Scăderea coagulării sângelui;
- Creșterea nivelului de vitalitate;
- Detoxifierea la nivel celular;
- Efect analgezic;
- Acțiunea imunomodulatoare a ozonului (imunostimulare cu doze mici, imunosupresie cu doze mari);
- Activarea producției de substanțe biologice active.
De câte ședințe voi avea nevoie?
Numărul de ședințe recomandate este de 10 ședințe, însă acesta poate varia în funcție de răspunsul pacientului. Pachetul fiecărui pacient va fi personalizat în urma consultației inițiale efectuate de către medicul specialist.
Există contraindicații?
Studiile au arătat că ozonul nu afectează celulele sănătoase, mulțumită încărcăturii electrice specifice și a unei bariere enzimatice membranare puternice. De fapt, ozonoterapia este supranumită „terapia țintită”, pentru că identifică și distruge numai celulele bolnave.
Ozonoterapia nu are efecte adverse, nu provoacă alergii sau intoleranțe, fiind vorba de un gaz pur (O2-O3 – se obține din oxigen medical).
Totuși, există câteva contraidincații în ceea ce privește autohemotransfunzia:
- Hipertiroidism;
- Trombocitopenie;
- Sarcină;
- Infarct miocardic recent;
- Deficitul de G-6-PD (glucoză-6-fosfat dehidrogenază)
Este important de reținut faptul că ozonoterapia trebuie aplicată doar de către medici specialiști, în urma unui examen clinic riguros. Doar astfel se poate alege metoda potrivită de aplicare a ozonului, iar pacientului i se poate stabili un program personalizat, cu un număr de ședințe care variază în funcție de afecțiunea în cauză și de gravitatea acesteia.
Listă de prețuri
Preț | |
---|---|
Ședință individuală | 250 lei |
Pachet 10 ședințe + 1 gratis | 2500 lei |

Dr. Glitia Simona
Practică ozonoterapia din 2012, fiind primul ozonoterapeut acreditat din județul Bihor
S-a alăturat Centrul Medical Astraea cu devotament și implicare, pentru a ajuta cât mai mulți oameni în prevenția și menținerea stării de sănătate în parametri optimi, prin practicarea de proceduri benefice în tratarea unei game largi de afecțiuni.
Absolventă al cursului organizat de Hummares GmbH - Germania, unul dintre cei mai mari producători de aparatură medicală în ozonoterapie din Europa, curs organizat la Alba Iulia în colaborare cu Centrul Medical Elisa Med - Decembrie 2011.
Absolventă Cursul Postuniveritar Internațional de Perfecționare în Oxigen-Ozonoterapie - Universitatea Titu Maiorescu București, organizat de Societatea Științifică Română de Oxigen-Ozonoterapie (SSROOT) - Decembrie 2012